I AM YOUR SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR

Welcome & thank you for visiting...this is a place i share my life experience about health, natural supplement, kids and teaching.
I am Nurul Fakhriah. A wife, mommy to Firas&Hakim, daughter, sisters, teacher & friends.
Your Shaklee Distributor, ID 872787 at Kuantan, Pahang. Delivery throughout Malaysia..
Feel free to contact me for your orders & consultations
Call/SMS/Whatsapp : 012-9616611 | Email : mataketam18@gmail.com | Facebook : Nurul Fakhriah Rahman

Sunday, 30 September 2012

Sustained Release Vita C 500mg

Sustained Release Vita-C™ 500 mg

√ Sumber Vitamin C Semulajadi yang Disalurkan Jam demi Jam
√ Tubuh kita sering kehilangan vitamin C semasa melakukan aktiviti harian.
 √ Vita C dengan pelepasan berperingkat dapat membantu dalam menyalurkan vitamin C berterusan.
√ Vita-C 500mg yang semulajadi ini membantu menyediakan vitamin C yang diperlukan tubuh.
√ Ia juga membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh badan.*

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Kod Produk 10104 (180 pil) 


Fungsi Vitamin C secara umum:

• Vitamin C ialah antioksidan yang diperlukan oleh sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan, termasuklah pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal, dan untuk gusi yang sihat.
• Ia menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon, sejenis protin sistem imuniti yang penting , dan diperlukan juga untuk metabolisma folik asid , tairosin, dan phenylalanine.
• Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma.
• Ia mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran , menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan, dan meningkatkan imuniti.
• Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi.
• Ia boleh bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat, dan menjadikan mereka tidak merbahaya, oleh yang demikian bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan.
• Sedangkan racun labah-labah hitam yang bisa boleh ditawarkan dengan memberi vitamin C dalam dos yang tinggi.
• Vitamin ini juga boleh mengurangkan paras "low-density lipoproteins" (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan " high-density lipoproteins " (HDL) atau kolestrol yang baik , juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah " atherosclerosis" .
• Ia juga sebagai keperluan dalam pembentukan collagen.
• Vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam
• Boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts)
• Mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar. 



Apakah tanda kekurangan Vitamin C yang sangat ketara?

* Mudah selsema
* Mudah tertekan (stress)
* Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik
* Tapak kaki keras dan kasar
* Mudah bersin
* Luka yang lambat baik
* Wajah nampak tua berbanding umur (Vitamin C membantu pembentukan kolagen)
* Mudah dapat ulcer
* Mudah demam
* Penyakit Skurvi
dan banyak lagi.

Untuk mengetahui dengan sangat cepat sama ada kita cukup
Vitamin C atau tidak ialah:

1. Gusi mudah berdarah setiap kali digosok.
ATAU
2. Cuba goreskan kulit tangan dengan menggunakan kuku sendiri. Jika ia menghasilkan satu garisan warna putih yang jelas lagi nyata, maka itu tandanya anda kekurangan Vitamin C yang ketara.


Harga Runcit:

WM: RM 92.50
EM: RM 97.50

Qty: 180 biji

Dapatkan Shaklee Sustained Release Vita-C 500 mg™ yang asli dari pengedar Sah Shaklee.


Nurul Fakhriah 
Pengedar Sah Shaklee | ID 872787
012-9616611

Vitamin E Complex improved


The MOST POWERFUL Vitamin E is now available in Shaklee!

Jika sebelum ini ia dilengkapi SELENIUM, kini Vita-E Complex Shaklee dimantapkan lagi dengan GRAPE SEED EXTRACT!!!

Sememangnya pujaaan hati ramai.....

Marilah order!
[ANNOUNCEMENT] NEW IMPROVED FORMULA OF VITA-E COMPLEX

Secara umumnya diketahui grape seed extract ini banyak manfaatnya...

grape seet extract kaya dengan Oligomeric Proanthocyanidins (OPC) adalah dikenali sebagai anti pengoksidaan semulaj

adi yang sangat berkesan dan diiktiraf di peringkat antarabangsa. Pati biji anggur adalah 20 kali lebih berkesan daripada vitamin C dan 50 kali lebih berkesan berbanding dengan vitamin E. Selain daripada itu, ia juga dapat meningkatkan keberkesanan vitamin C dan vitamin E. grape seed extract adalah merupakan salah satu makanan kesihatan yang paling popular di Eropah and Amerika.

kebaikan biji anggur :

√ menguatkan sistem imunisasi badan
√ menurunkan paras kolestrol
√ menghalang pembentukan darah beku
√ memusnahkan radikal bebas yang berbahaya/mengelak kanser
√ awet muda

nak tahu tak ?

• kelebihan anggur juga turut termuat di dalam At-Tibb An Nabawi (Perubatan Nabi), yang menyatakan bahawa anggur adalah sebaik-baik buah dan yang paling banyak manfaatnya.
• Ianya berfungsi sebagai buah, minuman dan juga ubat.
• Tidak hairanlah jika di dalam Al-Quran disebut sebanyak 11 tempat mengenai buah anggur.

HARGA PASARAN:

WM: RM 149
EM : RM 154




Untuk pesanan :
PM Nurul |012-9616611
Nurul Fakhriah | ID 872787

Shaklee Basic Product Info



Kenapa Kita Perlukan Supplemen?

Kita merasakan badan kita sihat, cergas, bertenaga dan tiada sakit kronik..
Tapi sedarkah anda jika anda mempunyai simptom seperti mengantuk, penat apb menaiki tangga, mudah lelah apb berjalan jauh, cepat marah, anda sebenarnya memerlukan supplemen! Lebih2 lagi dengan persekitaran kita yang tidak berapa memuaskan ini..


Shaklee Family Wellness

Set Family Wellness memberikan nutrien yang berkhasiat untuk anda sekeluarga supaya kekal sihat dan bertenaga. Ia terdiri daripada 

  • ESP, Energizing Soy Protein
  • VitaLea (multivitamin)
  • Sustained Release Vita C 500 mg
  • B-Complex

Kebaikan :

  • membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh
  • membantu anda berasa lebih bertenaga
  • menguatkan sistem imun anda
  • membekalkan khasiat untuk rambut, kulit, kuku, tulang dan otot yang sihat
Berikut adalah cadangan supplemen tambahan (add on) yang dicadangkan mengikut keperluan individu :

Cadangan untuk Ibu Hamil :
  • OsteMatrix
  • OmegaGuard
Cadangan untuk Penyusuan dan Berpantang :
  • Alfalfa Complex
  • OsteMatrix
  • Zinc Complex
Cadangan Supplemen untuk Pengurusan Berat Badan :
  • Alfalfa Complex
  • Lecithin
  • OmegaGuard
**Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, mencegah, merawat, dan menyembuh sebarang penyakit.

Sila hubungi Pengedar Sah Shaklee
Nurul Fakhriah | ID 872787
SMS/WHATSAPP | 012-9616611

Doa & Amalan Untuk Dapatkan Anak

Untuk pasangan yang sedang merancang untuk mendapatkan zuriat, disamping ikhtiar kita mengambil supplement utk kesihatan dalaman, sedikit amalan yang boleh diamalkan.

Ya Musowwiru – membawa maksud Yang Menciptakan Segala bentuk dan Rupa. Asmaul Husna ini amat berkhasiat bagi pasangan suami isteri yang sedang berusaha untuk mendapatkan cahaya mata. Berikut adalah amalan yang p

erlu anda lakukan – Isteri hendaklah berpuasa 7 hari, muali hari Ahad sehinggalah hari Sabtu. Setiap kali berbuka puasa, ambil segelas air masak, bacakan Ya Musowwiru sebanyak 21 kali, tiupkan ke dalam gelas tersebut. Air itu kemudian dimunum untuk berbuka puasa. Suami pula harus berpuasa 3 hari, dan setiap kali ingin bersetubuh dengan isteri, bacalah Ya Musowirru sebanyak 10 kali.

Usaha, Ikhtiar, Doa dan bertawakkal kepada Allah SWT...InsyaAllah .. DIA mengetahui apa yang TERBAIK untuk kita..

Credit to Iffah Anuar

Shaklee Istimewa kerana......

SENTIASA SELAMAT

ø Kami Menjamin Keselamatan Tanpa Syarat

Kami memulakan dengan sumber semulajadi, ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian kami menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru kami, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan kami meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti se
tiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk.

Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa. Kami tidak menjalankan ujian ke atas haiwan. Juga pembungkusan produk kami adalah selamat dan bebas daripada sebarang toksin-toksin biophenol mahupun asid phthalates dan cecair toksik. Ini yang membuatkan kami benar-benar pasti bahawa Setiap Produk Shaklee adalah 100% selamat digunakan. Terjamin.

ø Kami Menjamin Keselamatan Tanpa Tandingan:

Beberapa senarai TIDAK Shaklee:

√ TIDAK Mengandungi Paraben
√ TIDAK Mengandungi Triklosan
√ TIDAK Mengandungi Phthalates
√ TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat (SLS)
√ TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES)
√ TIDAK Mengandungi 1,4 Dioksana
√ TIDAK Mengandungi Glikol
√ TIDAK Mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ”Volatile”
√ TIDAK Mengandungi Asid Hidroklorik
√ TIDAK Mengandungi Ammonia
√ TIDAK Mengandungi Sodium Hidroksida
√ TIDAK Mengandungi Butyl Cellosolve
√ TIDAK Mengandungi Formaldehyde
√ TIDAK Mengandungi Bisfenol-A
√ TIDAK Mengandungi Petroleum Distillates
√ TIDAK Mengandungi Toulene
√ TIDAK Mengandungi Peluntur Warna
√ TIDAK Mengandungi Bahan Perisa
√ TIDAK Mengandungi Pewarna
√ TIDAK Mengandungi Lemak Trans
√ TIDAK Mengandungi Pemanis Tiruan
√ TIDAK Mengandungi Dakwat Toksin
√ TIDAK Mengandungi Bahan-bahan terlarang


SENTIASA BERKESAN

ø Kami Menjamin Tahap Keberkesanan Yang Efektif

Banyak syarikat mendakwa produk-produk mereka berkesan tetapi di Shaklee, kami mempunyai bukti. Anda akan temuinya di dalam lebih 100 kertas kajian saintifik, 90 darinya telah diterbitkan di dalam majalah-majalah, yang telah membuktikan keberkesanan bagi produk-produk Shaklee. Anda boleh temuinya melalui lebih 300 juta USD pelaburan dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk. Anda juga boleh temuinya melalui ’Landmark Study 2007’ yang dikendalikan dengan kerjasama penyelidik-penyelidik daripada UC. Barkeley School Public Health menunjukkan mereka yang mengambil produk tambahan Shaklee terbukti jelas mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik daripada mereka yang mengambil jenama multivitamin yang lain.

Dan kami membuktikannya melalui 54 pingat emas yang dimenangi oleh Shaklee setanding dengan kehebatan atlet-atlet terbaik dunia. Dan lagi, bukti yang benar-benar menyakinkan antara semua ini adalah di dalam berjuta-juta orang yang mempunyai kehidupan yang sihat, di antaranya adalah disebabkan mereka menjadi produktif disebabkan oleh Shaklee. Sebelum sebarang produk Shaklee menjadi milik anda, kami telah bekerja keras untuk memastikan ianya terbukti dan apa yang kami katakan adalah benar.

ø Kami Menjamin Tahap Keberkesanan Yang Hebat

√ $300 juta USD telah dilaburkan di dalam kajian, pembangunan produk dan ujikaji
√ Terdapat lebih daripada 100 bahan rujukan saintifik, 90 daripadanya dicetak di dalam jurnal bagi rujukan pihak ketiga
√ 7 daripada 25 Pengembara Handal di dalam buku Time Life of All Time telah diperkasa oleh Shaklee
√ Produk Shaklee telah memperkasa Pengembara bertaraf Elit Dunia, Will Steger dalam 4 Ekpedisi Artik Antarabangsa
√ 54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang diperkasa oleh Shaklee
√ Shaklee juga memperkasa atlit termasuk kumpulan peluncur ais, acara pentatelon Eli Bremer, Darin Shapiro, peluncur air Michelle Simpson, perenang Carly Piper, pemain Golf LPGA Reilley Rankin dan pemain softball Jessica Mendoza yang mana mereka mengambil produk Shaklee secara harian untuk prestasi yang optimum.


SENTIASA MESRA ALAM

ø Kami Menjadi Peneraju dan Contoh dalam Memulihara Alam Sekitar

Dr. Forrest Shaklee: Syarikat kami mempunyai prinsip hidup harmoni dengan alam semulajadi®. Kenyataan itu telah digunakan lebih daripada separuh abad yang lepas dan kami masih terus menerajui sebagai contoh kepada yang lain. Kami adalah syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar. Ibu Pejabat Korporat kami telah memenangi anugerah bagi reka bentuk persekitarannya. Melalui penjualan Rangkaian produk pencuci Shaklee Get Clean® Basic H²® dalam tahun lepas sahaja, Shaklee telah menyingkirkan 2.7 bilion botol-botol konvensional 26 auns pencuci tingkap. Sekiranya disambungkan dari hujung ke hujung, botol-botol ini akan membaluti sekitar bumi lebih daripada 28 kali!

Bermula dari Penjelajah Jacques Cousteau dan seterusnya Dr.Wangari Maathai iaitu pemenang Nobel Peace pada tahun 2004, Shaklee meneruskan perjuangannya dengan bekerjasama bersama mereka yang menyayangi bumi bagi menghasilkan satu perubahan. Dalam tahun lepas sahaja, kami telah mengitarsemula lebih 1,000,000 paun kadbod, menyingkirkan lebih 10,200,000 paun sisa pembungkusan dan menyingkirkan lebih 23,000,000 paun gas rumah hijau. Ini menunjukkan bagaimana kami benar-benar bersungguh-sungguh bagi menghasilkan produk semulajadi yang berupaya melindungi bumi.

ø Kami Menjadi Peneraju dan Teladan dalam Memulihara Alam Sekitar

√ Kami merupakan syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar.
√ Shaklee telah menanam hampir 800,000 pokok bagi kempen A Million Trees. A Million DreamsTM dengan kerjasama pemegang The Green Belt Movement yang diasaskan pada tahun 2004 dan pemenang Nobel Peace Laureate Dr. Wangari Maathai
√ Pada tahun lepas sahaja, Shaklee telah berjaya:
> Mengitar semula lebih 1,000,000 pauns kertas kadbod
> Menghapuskan 10,200,000 pauns sampah pembungkusan
> Menghapuskan 23,000,000 pauns gas rumah hijau
√ Shaklee merupakan penerima anugerah alam sekitar yang berprestij bagi anugerah-anugerah berikut:
> 2008: Anugerah Stevie bagi Program Tanggungjawab Korporat Terhadap Alam Sekitar Terbaik
> 2007: Anugerah Rekabentuk Organisasi Hijau Global Amerika
> 2003: Anugerah Kecemerlangan Alam Sekitar Kebangsaan daripada Persatuan Alam Sekitar Professional Kebangsaan
2002: Anugerah Agensi Melindungi Alam Sekitar bagi Perlindungan Climate
2001: Anugerah Kepimpinan Gabenor Ekonomi dan Alam Sekitar- Sijil Penghargaan
daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar California





***credit to supplementklinik.com***

Petua Cepat Dapat Anak dengan Cara Semulajadi Shaklee

[INFO : PETUA CEPAT DAPAT ANAK]

Lumrah bagi pasangan yang berkahwin, mesti nak dapat anak cepat-cepat. Lebih-lebih lagi bila rakan seangkatan yang berkahwin lebih kurang tempoh yang sama, semua dah menimang cahayamata, bunting pelamin misalnya. Tertekan juga kadangkala, apabila teman2 semua dah bertiga, berempat.. kita masih berdua.

Antara penyebab biologi sukar hamil di kalangan wanita:

~ Tiub
 fallopian tersumbat
~ Endometriosis
~ Mempunyai hormon prolaktin yang tinggi (prolaktin ialah hormon penghasilan susu yang mengganggu penghasilan telur)
~ Menghidap PCOS (mempunyai hormon kelelakian yang tinggi menyebabkan telur tidak matang)
~ Masalah hormon
~ Tumor pituitari yang mengganggu penghasilan telur
~ Menopous sebelum waktunya
~ Masalah tiroid
~ Fibroid

Penyebab biologi di kalangan lelaki:

~ Jangkitan kuman atau penyakit yang dihidapi sewaktu kecil yang merencatkan sistem pembiakan
~ Jangkitan kuman akibat penyakit kelamin dari hubungan seksual
~ Menghidap azoopsermia iaitu testis yang tidak berfungsi untuk menghasilkan sperma
~ Menghidap hernia
~ Gangguan hormon
~ Salur sperma tersumbat
~ Mati pucuk, lemah tenaga batin, dsb

Penyebab2 dari faktor luaran (lelaki dan wanita)

~ Hubungan seksual di luar waktu kesuburan
~ Stress dan tekanan
~ Pemakanan yang tidak sihat
~ Kekurangan zat
~ Amalan merokok atau meminum alkohol
~ Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan (drug)
~ Terdedah kepada pencemaran
~ Terlalu kurus atau terlalu gemuk

Bagi penyebab biologi, anda suami isteri dinasihatkan mendapat khidmat pakar dalam bidang reproduktif, agar masalah anda berdua dapat diselesaikan secara medikal.

Sekiranya anda berdua tiada masalah biologi, bermakna peluang untuk anda cepat dapat anak adalah cerah. Namun, anda mesti bersedia untuk mengubah cara hidup anda.

Bersenam

Bersenam bukan sahaja menyihatkan badan, malah memberi kesegaran minda. Badan yang sihat dan minda yang tenang menurunkan paras stress dan meningkatkan hormon kesuburan anda.

Mengelakkan pencemaran

Mungkin kita tidak dapat lari dari pencemaran, terutama pencemaran udara. Anda boleh menghentikan diri dan keluarga dari menjadi punca dan mangsa pencemaran dengan mengamalkan ‘green-living’. Setidak-tidaknya dengan berhenti merokok

Mengambil supplement (vitamin & mineral) untuk menambah kesuburan

Kesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan supplement berikut:

Vita-Lea - kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multi? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum.

Mangan dan magnesium di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.

B Complex – Vitamin2 B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk, selepas kerja di pejabat yang memenatkan, anda memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri.

Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma

Vita C - Sebagai vitamin yang menjaga kesegahan sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik, lembab… akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.

Vita E & Selenium - bekerja bersama2 dengan vitamin C sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap dalam Vita E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.

Omega Guard – Omega 3 dan Omega 6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan.

Zinc - meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma.

Alfalfa – membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan.

Banyaknya supplement, mana satu yang perlu ambil? Semua kah?

Kalau nak ambil semua mungkin terlalu banyak, jadi untuk mereka yang mahu mencuba, ikhtiar untuk cepat dapat anak, saya cadangkan ambil supplement di bawah sebagai permulaan”

Untuk Suami : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) bersama Vita-E dan Zinc

Untuk Isteri : Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) atau Set Family Wellness (vitalea+b complex+vita C) bersama vita-E +alfalfa

credit to : nurul azliza..

PM Nurul for details | 012-9616611

7 Kriteria Memilih Soy Protein Yang Berkualiti


Info ini dicreditkan dari blog mamafaiz.com
Jom Baca!!


Antara soalan yang sering Nurul dapat." protein brand ni xxx bagus tak?".."betul ke ESP shaklee bagus?"Bagus ke minum soy ni ?" Bagaimana nak memilih soy protein yang bagus? kat pasaran sekarang melambak dah mcm2 jenis protein. kualiti amat penting kan"

Kenapa ESP ni best seller.di sini saya nak berkongsi disini 7 kriteria penting. 7 control checklist yg perlu ada dlm soy protein yang baik dan berkualiti.

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

Yer..itu dia SEVEN ESSENTIAL. Bagaimana dengan ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee? semestinye QC Passed. Jadi kalau ada yang tanya kepada Nurul, SoyProtein brand xxx bagus ke tak. Nurul tak boleh nak komen sbb tak pernah try brand lain. Apa yang Nurul boleh buat,  Nurul berikan anda panduan untuk memilih dengan rujuk kepada checklist di atas. Jika ianya memenuhi kriteria ni, teruskan dgn pilihan anda. Nurul dah pun pilih yang terbaik. Bahkan harganya pun affordable. Jadi, bab harga dan kualiti, insyaAllah, its the best for me
dan kalau org tanya, kenapa pilih ESP Shaklee, takdela nak jwb.ooo sebab dia glemer, oooo sebab kwn saya sume mkn.oooo sebab best. jawapan tu salah ye..So sekarang dh tahu apa sebab musabab nye ya...

Jangan malu dan segan. 
Sila hubungi Nurul untuk pesanan dan penerangan lanjut.
Nurul Fakhriah binti Abdul Rahman
Pengedar Sah Shaklee
012-9616611

Risiko Kekurangan Protein & ESP

  Tahukah anda?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

     Risiko Kekurangan Protein
* Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
* Kidney disease (penyakit buah pinggang)
* Liver (penyakit hati)
* High Cholesterol (kolesterol tinggi)
* Low blood pressure (tekanan darah rendah)
* Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
* Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
* Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
* Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
* Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
* Poor vision (Penglihatan kurang baik)
* Irritability (Badan menggeletar)
* Fatigue (Letih lesu)
* Weakness (Lemah)
* Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
* Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
* Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan) 


   Kelebihan Shaklee ESP
*
membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
* memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
* menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
* Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
* setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
* kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
* indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
* Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. # # Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
* tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
* Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
* Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet. 

                                                                  Sumber : MamaFaiz.Com

kerja dan masa 24jam

Semua insan sbgai hamba Allah dikurniakan 24jam sehari..tiada yg kurang tiada juga yang lebih..
Bagaimana nk uruskan masa 24jam tu?
Serius...Nurul selalu rasa tak cukup 24jam tu..Subhanallah..
How to manage??
nampaknye Nurul kena start wat jadual..mcm zaman2 blajar kat mrsm dlu...start bgn pagi smpai tdo malam..dan aim Nurul kali ni nk tdo awal dan bgn awal..jd, Nurul nk set tidur pukul10 malam dan bangun pukul 4pagi...ini cabaran yg paling susah...opsssssss mencabar..
ap sj yg Nurul nk lakukan setiap hari mesti ada had masa..xleh kurang atau terlebih...
harapan menggunung tinggi utk Oktober ni..so hr ni Nurul tak boleh rehat lg..kena set target..kena buat jadual..kena set mind...asah diri sendiri supaya lebih positif walau apa jua halangan yg mendatang..
hope DOA from uolsssssssss..marilah kita membangun bersama Islam..ahax

**teringat lagu ms kt mrsm dlu

umat Islam harus cemerlang 
hari ini mesti lebih baik dari semalam
jangan buang masa
siapa kata kita tidak boleh 
kita ada Allah Maha Kuasa
kita punya kuasa tenaga
doa sebagai senjata

jangan buang masa
siapa kata kita tidak boleh 
kita ada Allah Maha Kuasa
kita punya kuasa tenaga
doa sebagai senjata

umat Islam sentiasa boleh

umat Islam harus cemerlang 
hari ini mesti lebih baik dari semalam
jangan buang masa
siapa kata kita tidak boleh 
kita ada Allah Maha Kuasa
kita punya kuasa tenaga
doa sebagai senjata

umat Islam sentiasa boleh

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Wednesday, 26 September 2012

sebelum tidur

                                                                   bekalan sblm tidur

Inilah pembantu Nurul yg membantu Nurul bangun pg dgn keadaan yg segar bugar..
Nurul amik Cinch choc + Collagen powder + freshmilk + ESP dan telan ostematrix..
br blh tidur...pg esok bgn senang, membuang pn senang..yahooooooo!
ALHAMDULILLAH..
SELAMAT MALAM SAYANG!!

Vivix a.k.a Sirap Shaklee ^_^

Vivix...super duper magic portion..anti aging..

"Jenama produk kesihatan terkenal Shaklee memperkenalkan minuman kesihatan Vivix Botanical Beverage Mix yang menghimpunkan semua kebaikan tumbuhan berkenaan.Malah ia adalah produk terlaris dengan jualan sejuta botol sejak tahun pertama diperkenalkan di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada.Menurut Ketua Pegawai Saintis Shaklee Corporation Amerika Syarikat, Dr Carsten R Smidt, Vivix adalah kuasa baru menghalang proses penuaan wajah.Kandungan anggur muskat, elderberi, lobak ungu dan polygonum cuspidatum terbukti membantu untuk melawan penyakit serta melambatkan proses penuaan. "Kajian yang dijalankan membuktikan kandungan dalam tumbuh-tumbuhan terutama anggur muskat memberi tindak balas melawan agen penuaan. "Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan. Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan.Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain."
sumber: Harian Metro&mamafaiz.com

                                                            Sirap Shaklee a.k.a vivix

Rebutlah peluang promosi September yg tggal 3hr sj lg..amat berbeza harga promo bulan ni dgn harga biasa..RM100+ tau..jgn ketinggalan!

PM Nurul for details  | 012-9616611

Sunday, 23 September 2012

My Own ESP recipe

Banyak cara yg boleh dilakukan untuk bancuh ESP..mudah sj..yg penting anda kena gunakan air suam dan air sejuk shj..air panas dilarang sama sekali kerana ESP ni sumber protein, jd kalau kena air panas, protein itu akan termusnah. ESP boleh dicampurkan dlm apa jua minuman kegemaran anda..contohnya milo, horlicks, susu, susu kambing, jus, minuman yogurt, minuman blended (time puase just sahur dgn ESP blend dgn kurma+freshmilk jer!), oat, nestum dan banyak lagi!
Nurul share gambar2 minuman Nurul bersama ESP.

                                                              ESP + Peel Fresh Orange

                                                  ESP + Susu Kambing + Cinch Cafe Latte

                                               ESP + Freshmilk + Shaklee Collagen Powder

                                                      ESP + Freshmilk + Cinch Chocolate


Anda boleh ubahsuai mengikut selera tekak anda.ENJOICE!!!!

Energizing Soy Protein (ESP)

ESP?Apa tu?susu ke?soya?eeeeeee blh minumke?sedap x?
Itulah soalan2 glemer yg Nurul dpt apb introduce ESP dlm fb/face2face..
Hr ni Nurul share ttg ESP..
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol.

Kebaikan Shaklee ESP:
• Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten kerana mengandungi 5 jenis vitamin B yang diperlukan tubuh serta kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian.
• Protein soya membantu mengurangkan kolesterol.
• Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian, dan soya isoflavones. Kajian menunjukkan yang soya membantu dalam mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid.Isofalvones pula meningkatkan fungsi jantung,tulang, payudara dan prostat.
• Protein soya bukan-GMO ini dihasilkan di bawah satu Program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

  • Dijamin Halal. Tanpa Laktos, Kolesterol dan Bebas Kafien.
Harga runcit : RM 150. Anda boleh jimat dengan harga ahli..jadi, PM Nurul utk info lebih lanjut.

Mencegah lebih baik dari mengubati...Bagi pendapat saya lebih baik laburkan sedikit wang untuk mengekalkan kesihatan berbanding untuk merawat penyakit..

PM Nurul utk pesanan anda  | 012-9616611.






Thursday, 20 September 2012

VIVIX..PROMO BULAN SEPTEMBER

Promosi bulan September ialah Shaklee Anti-aging a.k.a super dooper magic portion iaitu VIVIX!

Dengan pembelian 6botol VIVIX, anda akan mendapat 1botol percuma!   atau
Dengan pembelian 2botol VIVIX, anda akan mendapat keahlian Shaklee secara percuma!



Apa itu vivix?
Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat & tumbuh-tumbuhan lain. rujuk link ini bahan2 dlm Vivix

Apa yg terkandung dlm Vivix ni sehinggakan ia dikatakan sangat best?
Vivix ia mengandungi resveratrol. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan.

>>Saintis mendapati Orang Perancis makan makanan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui: Rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terdapat dalam wain merah...
Apakah itu Resveratrol?
• Antioksidan yang kuat,
• Anti-inflamasi
• Anti-kanser

.Satu hidangan Vivix™ mengandungi sama banyak resveratrol yang terdapat dalam 100 gelas wain merah..Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim),
___________________________________________
Tahukah anda... jika nak dibandingkan dgn minuman jus lain seperti M****, Ta*** dan X***..hanya dengan 1 sudu teh(1 serving/day) Vivix mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh (3000-5000 ORAC). Ini baru dinamakan kualiti setanding dgn duit yg dispend
*Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods
__________________________
credit to MFC..mamafaiz.com


















Salah satu testimoni Vivix tonik ajaib..

"Mak saya mengidap kencing manis dan bila makanan tidak terkawal, bacaan kandungan gula dalam darahnya mula naik mendadak. Apabila perkara ini berlarutan, penglihatan mak menjadi kabur dan makin kabur. Mak kata, apa yang beliau rasa adalah...matanya menjadi makin kembang dan berair. Apabila hal ini berlaku, maka mak tak boleh melihat dengan baik bertambah buruk lagi mak tidak 
dapat memandu. Mak saya tak boleh makan sebarang supplement kerana ia akan menambah burukkan keadaan yang dia lalui. Mungkin disebabkan fungsi buah pinggangnya yang sedikit terjejas akibat kencing manis.

Oleh kerana itu saya hanya berikan mak saya vivix sahaja. Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana mak saya selesa dengan vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari. Kini saya bekalkan mak saya 2 botol vivix untuk sebulan consume.Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih baik. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair.

Alhamdulillah, mak saya boleh melihat semula ....tak perlu duduk dekat dengan tv untuk menonton seperti sebelum ini disebabkan matanya yang kabur. Penglihatan mak dah kembali sedia kala. Syukur pada ALLAH atas izinNYA jua. Pengambilan vivix banyak memberi kesan positif pada paras gula dalam darah mak saya serta penglihatannya yang kabur dulu telah pulih sedia kala.
Tiada apa yang lebih menggembirakan saya selain kesihatan mak yang baik. Duit boleh dicari...selagi ada daya usaha.Mudah2an mak dapat menunaikan umrah dengan lebih baik, insyaALLAH."

Credit to mamafaiz.com

Grab cepat2 sempena promo ni..ada 9hari sj lg!!
PM Nurul utk pesanan anda 012-9616611.


My Shaklee At Home

My own supplement..semua ni Nurul dan anak2 Nurul yg amalkan setiap hari..yg tiada dlm gmbr ialah Cinch Shake Mix utk shape up programme sbb dh habis..ahax


                                                      MIGHTY 3 GEM

Set ni terdiri daripada Mealshakes (istimewa utk anak2 Nurul), performance drink (1keluarga minum..mcm 100 plus tp lbh sedap & selamat sbb bkn minuman berkarbonat), Energizing Soy Protein ESP (ygni plg syok sbb mengenyangkn dan memberi tenaga luar biasa kpd Nurul spjg hari)

  
 NUTRIFERON, VITA C, LECITHIN, ALFALFA COMPLEX, VITA LEA,  OMEGA   GUARD, B COMPLEX, COLLAGEN POWDER, OSTEMATRIX

Nampak mcm banyak kan??semua ni memenuhi keperluan tubuh badan yg banyak terdedah kepada persekitaran kita yg semakin kurang memuaskan..ape yg penting Shaklee adalah Semulajadi...


                                                     GET CLEAN WATER PITCHER

Sistem penapis air yg mesra pengguna..mudah alih..tak melekat pd paip air kerana menggunakan jug sahaja..blh dibawa ke mana2..mudah kan??harga???jgn takut...amat berbaloi2..tidak lebih RM 500!!Percayalah...satu penapis blh digunakan utk menapis sehingga 80gelen air..


Kepada yg berminat utk pertanyaan dan pesanan, jgn segan silu...blh sms/whatsapp/call/emel Nurul @ 012-9616611/ mataketam18@gmail.com..

BELUM CUBA, BELUM TAHU..
SUDAH CUBA, BARU TAHU!

Why SHAKLEE?

Seperti yg dijanjikan smlm..ala2 janji ditepati gtu..ahax..hr ni Nurul nk share ttg kenapa sy memilih Shaklee..
Kenapa Shaklee?
Sejujurnya, spjg hidup selama 28 tahun Nurul xprnh tahu apa itu Shaklee..sgguh tak tahu lgsung..tak kenal brand Shaklee..tak pernah dengar..(jgnla perli Nurul mcm katak bwh tempurung plak..xpe2..Nurul jd katak pekak)
Selepas bersalin anak kedua, Muhammad Al-Hakim, semangat Nurul utk fully bf (breastfeeding) meluap2..smgt tu mcm nk bls dendam sbb xdpt bg sepenuhnya pd anak pertama, Firas Al-Aliuddin..Nurul cuba mcm2 cara..google sana sini..refer pd pakar laktasi Suraya..mkn itu minum ini...elak pil perancang..byklaaaa..dan pd suatu ketika Nurul terlintas nk mencuba apa yg kawan Nurul share dlm fb iaitu Nur Izzati (junior Nurul ms sklh dl).Seingat Nurul, Nurul tanya dia sekali ttg supplement yg dia ambil dan Nurul refer pd blog mamafaiz.com..byk info yg Nurul dpt..Nurul terus decide utk beli fullpack set for breastfeeding...Alhamdulillah..Nurul berjaya dpt "master in bf my son"..Alhamdulillah syukur..Nurul rs teramat gembira dan rs lega dpt mlepaskn beban sesalan..
Nurul guna set ni selama 4bulan dan Nurul berhenti krn berat badan yg makin bertambah dr hari ke hari..mmg berhenti terus mcm tekan brek kecemasan..slps 2bulan, Nurul rs perbezaan dlm diri..beza apabila mkn Shaklee & xmakan Shaklee..rs sentap, terus Nurul pm Nur Izzati & Nurul terus sambung semula..bkn Nurul x pk psl berat badan tp Nurul nk guna Shaklee utk weight management Nurul plak..
Secara tidak sengaja, Nurul bertanyakan Nur Izzati ttg keahlian Shaklee..pd 25 Jun 2012, dgn rasminya Nurul mnjadi Pengedar Sah Shaklee dgn ID 872787..cun kan nombor tu..senang ingat..Nurul sgt suka pd nombor!
Itulah permulaan perjalanan hidup Nurul dalam Shaklee..bl dpt member kit dan baca ape yg ada dlm tu, Nurul jadik malu sendiri sbb Shaklee ni dh lama..sgt2 lama..nk tahu brp lama??50 TAHUN tau!sudah 50 tahun Shaklee menjadi peneraju produk kesihatan yg semulajadi..lama x???
Alhamdulillah...tapi kenapa bukan utk mkn sendiri saja?kenapa Nurul buat bisnes Shaklee?SEBAB BISNES SHAKLEE MUDAH..bkn mudah spt mkn kacang jer tp mudah sbb tiada modal besar..modalnya adalah diri sendiri..tiada siapa yg paksa Nurul..tiada kelas sana sini sampai mlm2..keluarga terutamnya anak2 tak terabai..Nurul masih blh melakukan tugas/kerja/tanggungjawab seperti biasa..semuanya ONLINE..24 jam..tiada masa yg tetap..apa yg anda usahakan, itu yg anda dpt..MAN JADDA WAJADA..baca buku..baca files online..ilmu di jari masing2..sgt senang!
Syukur dgn bonus 2 angka menjadi 3 angka berkembang ke 4 angka dan seterusnya...yg seronoknya bonus dpt setiap tgh bulan, so dpt topup keperluan keluarga dan diri sendiri yg kaki shopping nih..semuanya step by step..tiada tekanan..inilah yg Nurul cari2 selama ini..Nurul x perlu cari sesiapa tp orang akan cari Nurul sbb ini Shaklee...sbb SHAKLEE! I LIKE IT!!!
So, pd sesape yg berminat nk join Shaklee as a member, beli supplemen utk diri sndiri&keluarga atau untuk menambah pndptn...blhlah PM Nurul utk details..

Nurul Fakhriah binti Abdul Rahman
ID 872787
mataketam18@gmail.com
012-9616611

see u next post...
sedikit perkongsian dr Prof Dr Muhaya, kita sebagai hamba Allah mestilah ada skrip kehidupan sendiri..cipta skrip masing2 utk dapatkan siapa kita pada masa akan datang..apa sj yg kita lakukan mestilah ada ladang pahala utk mendapatkan redha Allah & syurga kelak..

sekian dulu..daaaaaaaaaa..Assalamualaikum!

Wednesday, 19 September 2012

apa itu cabaran?

Assalamualaikum......
Cabaran...apa itu cabaran?
Nurul nk share skit apa itu cabaran dlm hidup nurul...
Hari ni diri ini rs betul2 tercabar..smlm lg sbnrnya tp hr smlm ditumpukan sepenuhnya pd anak2 didik tersayang..seharian mengajar..start pagi mengadap maths form 2, kemudian mengadap plak 4AF..kelas "kesayangan"...sbb kasih syg yg sgt byk perlu dicurahkn dlm kelas ni..pkul 1.20 ptg masuk plak kelas 4IS mengajar addmaths...tajuk plak tough...pembezaan a.k.a differentiation...mampu??smpai pkul 2.40 Nurul ok lg..terus rushing solat..pkul3 start xtra class form3 plak...pun masih ok..tapi bl time discuss soalan, mak aiiiiiiiii...bingit telinga dibuatnya...segenap sudut dlm 360 darjah tu memenggil2 cikgu...apa tidaknya, Nurul cabar budak2 tu buat soalan positif&negatif ...habis pkul4.30 Nurul da ting tong..huhuhuhuhu...mlm mmg out..hajat di hati nk update blog br tp hanya dalam mimpi...ahhhhhh lupakan...PAST IS PAST!!
apa cabarannya???cabaran baru pd minggu ini, Nurul xdpt on9 semasa di sekolah!!!x tahulah apa yg x kena..secubit keceriaan yg ada di sekolah telah direntap (betulke word tu...belasah je laaa)..utk info Nurul xdpt nk guna broadband di sklh sbb xde coverage lgsg...nk call pn tempat tertentu je blh call..jam7 pg - 3ptg Nurul xdpt on9 lgsg...di saat2 blog ni baru lahir...di saat sy perlukn internet...uwaaaaaaaaaa..nangesssssss..
Jadi, apa yg perlu Nurul lakukan?
Nurul kena ubah schedule Nurul...ptg pkul4 ke atas, Nurul wajib on9 di rumah utk gantikan ms yg hilang...I HAVE TO!!!!mlm pn mcmtu juga..kena cepat2 sesuaikan diri ni..kalo x, Nurul akan ketinggalan..oh tidakkkk!
Rasionalnya, apa sj cabaran/dugaan/halangan yg datang, kita perlu terima dgn hati yg terbuka...JANGAN MENGELUH!ada hikmah di sebalik sesuatu...PERCAYALAH!!!!
Belajar utk menerima...mesti jadi seorang yg positif..walau sesukar mana sekalipun..
Sesungguhnya sabar itu indah&manis nikmatnya...
ok..esok Nurul sambung celoteh mak nenek ni...dengan topik KENAPA NURUL MEMILIH SHAKLEE?

nanait semua...assalamualaikum..

p/s :jgn lupe bc doa tidur, mengucap, bc Alfatihah, 3Qul, ayatul kursi & zikir hingga lena...semoga hari esok lebih indah&luar biasa!!!



Monday, 17 September 2012

Recharge Positive Energy

[Recharge Positive Energy]

Kedengaran spt sgt mudah tp bl plbagai kejadian tidak diingini menimpa, sy mmg sgt memerlukan +ve energy..sy xblh sebut sy NAK sj..sy perlu CARI..
Tapi bagaimana???
Sedikit tips yg dikongsi oleh Master Cery (nanny sy dlm Shaklee)

Zikir mampu menjana energi positif kepada tubuh diri kita sendiri.Kesannya seseorang itu akan lebih positif dari sudut tingkah laku serta mampu mengharungi rintangan hidup dunia yang penuh cabaran dan pancaroba.

RECHARGE POSITIVE ENERGY- untuk stamina, kesegaran, ketenangan yang efektif selama 8 jam

- Mengucap 2 kalimah Syahadah 3 x

- Selawat nabi 3 x

- Ta'awudz : 1x
A'uudzu billahi minasy syaithaanir rajiim

- Istighfar : 1x
Astaghfirullahal adzhim aladzi laa illaha illa huwal hayul qoyyum wa'atubu ilaih

- Haukallah : 1x
Laa haula wala quwwata illa billahil'aliyyil 'adziim

- Al fatihah 1x
- Al Ikhlas 1x
- Al Falaq 1x
- An naas 1x
- Ayat kursi 1x

- ALLAHU AKBAR (saat mengucap Allahu Akbar, tarik nafas panjang, tahan nafas sambil mengucap Allahu Akbar 7x. Ulangi proses ini sebanyak 9x atau 11x )

KEPENTINGAN DAN KEBAIKAN AMALAN ZIKIR

Mengapa kita perlu berzikir? Apa faedah berzikir?

• Zikir adalah jambatan antara hamba dan Tuhannya, ia merupakan jalan menuju kecintaan Allah dan reda-Nya.

• Zikir merupakan pintu untuk naik dan membuka.

• Zikir merupakan mikrajnya seorang hamba kepada Khaliqnya.

• Zikir merupakan tanda-tanda orang-orang yang ingin berjalan menuju Allah dan ia adalah kekuatan hati, makanan hati, cahaya dan penerang penglihatan.

• Zikir merupakan jalan untuk menyampaikanmu kepada Tuhanmu,iaitu satu jalan yang sangat dekat dan jalan memperoleh kewalian dan menjadi orang-orang yang terpilih.

• Zikir adalah penyelamat dari azab Allah, cahaya bagi setiap mukmin di dalam kuburnya.

• Zikir adalah pakaian bagi orang mulia dan agung.

• Zikir adalah penerang wajah dan hati.

• Zikir merupakan pemberian kekuatan bagi roh dan badan.

• Zikir merupakan penghilang kebiadaban antara hamba dengan Tuhannya.

• Zikir merupakan penghalang syaitan untuk mendekat, sehingga apabila syaitan mendekat, sedangkan hamba sedang berzikir kepada Allah, maka syaitan akan menjerit ketakutan.

• Zikir merupakan penghilang kesedihan, kesusahan, menolak segala penyakit, melenyapkan kesedihan dan bala. Apabila mereka ditimpa bala, maka Tuhanlah sebagai tempat mengadu.

• Zikir merupakan taman di dalam syurga, satu tempat yang mereka akan terima dengan kebahagiaan, yang membuat hati merasa senang dan gembira.

• Zikir merupakan penghilang kekerasan hati dan mengembalikan hati menjadi bersih dan bercahaya.

• Zikir juga menyebabkan mendapat ketenangan jiwa, rahmat dariAllah dan kehadiran para malaikat. Kemudian para malaikat akan berkumpul dengan mereka untuk berzikir kepada Allah.

• Zikir merupakan naungan di dalam kubur yang gelap dan menghilangkan ketakutan, sehingga datangnya hari kiamat dan manusia berdiri di hadapan Tuhan seluruh alam.

• Zikir juga merupakan penyebab turunnya rezeki, kebaikan dan pemberian.

• Zikir adalah roh kepada perbuatan amal soleh. Apabila pada amal tidak terdapat zikir, nescaya ia seperti tubuh yang tidak mempunyai roh.

• Zikir adalah suatu jalan untuk mendekatkanmu dengan Allah dan menjadikanmu selalu diingat Tuhanmu.
__________________________________
Sekian terima kasih
MamaFaiz Si Kelip Kelip